Joséphine DEDET / Jeune Afrique Röportaj

Mayıs ayında şirketimizle ilgili Fransız haber ajanslarında çıkan gerçek dışı haberler üzerine pek çok dergi, gazete ve ajans ile ropörtaj yaptık. Jeune Afrique dergisinden Joséphine DEDET'in sorularına verdiğimiz cevaplar aşağıda yer almaktadır.

 


Sayın Joséphine DEDET

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Jeune Afrique

 

Öncelikle SADAT’ın faaliyet alanı ve SADAT hakkındaki gerçekler ile ilgili bilgi vermek isterim;

SADAT Savunma, silahlı kuvvetler ve güvenlik güçlerine; savunma ve güvenlik alanında; danışmanlık, eğitim ve lojistik hizmetler sunmak üzere 2012 yılında Emekli General Adnan TANRIVERDİ tarafından kurulmuş Türk Ticaret Kanununa göre Anonim Şirket statüsünde ticari bir oluşumdur.

Adnan Tanrıverdi 2016 yılında Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı ve Güvenlik ve Dış Politikalar Kurul üyeliğine atandığı için şirketin yönetiminden istifa ederek ayrılmıştır.

Bu cümledeki bazı konuları açıklamakta fayda görüyorum. Çünkü SADAT Savunma etik değerleri olan ve kuruluş felsefesine sadık kalarak faaliyet gösteren, misyon ve vizyon sahibi bir şirkettir.

1) SADAT Savunma devletlerin silahlı kuvvetleri ve güvenlik güçlerine hizmet sunmaktadır.

Terör örgütleri, paramiliter örgütler, şirketler ve (emekli asker veya güvenlik görevlisi bile olsa) bireyler gibi devlet dışı aktörlere kesinlikle hizmet vermez.

SADAT Savunma paramiliter bir örgüt değildir. Silahlı bir gücü yoktur. Silahlı kuvvetler ve/veya güvenlik güçlerinin görevlerini direk veya endirekt olarak yüklenmez. Ülke savunması veya mekan güvenliği hizmetleri sunmaz. Yani silahlı kuvvetler veya güvenlik güçlerinin asli görevleri konularında ana veya alt yüklenici olarak faaliyet göstermez.

2) SADAT Savunma stratejik danışmanlık, özel eğitimler ve lojistik hizmetler sunmaktadır.

Örnek verirsek SADAT Savunma bir ülkenin Özel Kuvvetlerini sıfırdan kurabilir. Bu çalışmanın planlama ve yapılandırma aşaması danışmanlık hizmetine, kadroların ve eğiticilerin eğitimleri eğitim hizmetine, kışlalarının planlanması, projelendirilmesi, inşa edilmesi faaliyetleri de lojistik hizmetler kapsamına girmektedir.

Diğer bir örnek de, SADAT Savunma talep eden ülkelere Askeri Standardizasyon ve Metroloji Merkezleri kurmaktadır. Bu merkezin organizasyon şemasının ülkeye uygun tasarlanması, görev tanımlarının hazırlanması, kadroların yeterliliklerinin belirlenmesi vb danışmanlık hizmeti, kadroların eğitilmesi eğitim hizmeti, merkezin bilişim sistemi, yazılımları, donanımlarının tedarik edilmesi lojistik hizmetler kapsamına girmektedir.

Hakeza, SADAT Savunma Entegre Sınır Güvenliği Çözümleri üretmektedir. Bu çözüm paketimizde; ülke sınırlarındaki tehditlerin analiz edilmesi, planlama, projelendirme gibi konular danışmanlık hizmetimiz kapsamına, sınır güvenliği için sınırlar boyunca kalekolların inşası, gözetleme, erken uyarı sistemleri, komuta kontrol sistemleri, silah sistemleri ile donatılması konuları lojistik hizmetlerimiz kapsamına, sınır güvenliğinde görev alan ülke personellerinin eğitimlerinin yapılması eğitim hizmetlerimiz kapsamına girmektedir.

3) SADAT Savunma verdiği hizmetlerle barış ortamını garanti altına almayı, ülkelerin savunma kapasitelerini ve caydırıcı gücünü artırmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda SADAT Savunma ülkelere mevcut savunma ve güvenlik kapasitesini etkin kullanma, eksiklerini tamamlayacak projeler üretme, barışı koruma ve çatışmayı önleyici caydırıcı kuvvete sahip olma konularında stratejik danışmanlık hizmetleri sunar. Çatışma bölgelerine şimdiye kadar hiç hizmet vermemiştir.

Suriye, Libya, Azerbaycan, Nijer, Mali’de hiçbir faaliyeti bulunmamaktadır. Sadece 2012 – 2013 yıllarında Libya için askeri spor okulu projesi sunmuş, Libya krizi başlayınca sözleşme imzalayamadan çekilmek zorunda kalmıştır. Diğer 4 ülkede şimdiye kadar hiçbir faaliyetimiz olmadı.

4) SADAT Savunma,

Bir kişiye iyilik yapmak istiyorsan ona balık verme balık tutmayı öğret.
Konfüçyüs

sözünün muktezasına uygun hareket etmeyi tercih etmektedir.

 

Sorularınıza geçersek;

1) SADAT’ın misyonunu kısaca açıklayabilir misiniz? SADAT oluşumundaki kişi sayısı, milliyetleri, uzmanlık alanları nedir?

SADAT’ın misyonu ve vizyonunu doğru anlayabilmek için öncelikle SADAT’ın kuruluş felsefesinin anlaşılması gerekmektedir. Lütfen aşağıda Türkçe ve İngilizce olarak linkleri bulunan kuruluş felsefemizi tamamıyla incelemeden soruların cevaplarına devam etmeyiniz. Kuruluş felsefesi anlaşılamadığında konu bağlamından tamamen kopmaktadır.

https://sadat.com.tr/tr/hakkimizda/neden-sadat-uluslararasi-savunma-danismanlik.html

 

SADAT Savunma hizmeti ön planda tutan bir Ticari Şirket olarak dostlarımızın Savunma sorunlarını çözmeye taliptir.

Adnan Tanrıverdi
Emekli General

 

SADAT Savunma’nın misyonu Uluslararası alanda Silahlı Kuvvetlerin ve İç Güvenlik Güçlerinin organizasyonu amacıyla, stratejik danışmanlık, özel savunma ve güvenlik eğitimleri ile lojistik alanlarında hizmet vererek, İslam Ülkeleri arasında savunma ve savunma sanayi işbirliği ortamı oluşturmak ve İslam Dünyasının kendine yeterli bir askeri güç olarak da Dünya Süper Güçleri arasındaki hak ettiği yeri almasına yardımcı olmaktır.

SADAT Savunma’nın kadrolu çalışan sayısı aldığı projeye göre 7 ila 20 kişi arasında değişmektedir. İnşaat projeleri gibi kapsamlı projelerde alt yüklenicilerimizin çalışan sayısı 200 kişi civarına ulaşmaktadır. Proje bazlı olarak her bir danışmanlık veya eğitim projesinde, daimi kadromuz dışında projenin gerektirdiği kadar emekli ordu veya emniyet mensubu 3 – 20 kişi istihdam edilebilmektedir. Çalışanlarımızın tamamı Türk vatandaşıdır. Daimi kadromuzda her şirkette olduğu gibi muhasebe, iş geliştirme, satın alma ve bilişim uzmanları yanı sıra şirketin faaliyet alanı olan askeri konularda milli güç unsurları inceleme, değerlendirme, stratejik danışmanlık çalışmaları yürütme konularında daimi olarak çalışan en az bir uzmanımız bulunmaktadır.

2) Sizden kimler hizmet alıyor?

Savunma Bakanlıkları, Savunma Sanayi Başkanlıkları, Kara, Deniz, Hava, Sahil Güvenlik, Jandarma, Polis teşkilatları müşterilerimizi oluşturmaktadır. Kuruluş felsefemiz gereği tercihen İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelere ve bunların dışında her hangi bir halkı Müslüman ülke ile problemi olmayan ülkelere hizmet sunmayı hedefliyoruz.

3) Türk ordusu ile bağlantılarınız var mı? Varsa, nelerdir? (Askeri donatım ve askeri eğitim kamplarından yararlanmak gibi).

Türk ordusu ile hiç bir bağlantımız yoktur. SADAT Savunma silahlı bir güç olmadığından veya silahlı bir güçle irtibatı olmadığından Türk ordusu ile tamamen farklı alanlarda faaliyet göstermektedir. SADAT Savunma Konfüçyüs’ün dediği gibi “balık vermek yerine balık tutmayı öğretmektedir”.

4) Afrika’da Türk dronlarının satışı için özel Türk şirketlerine (Bayraktar gibi) aracılık yapıyor musunuz? Bir YouTube programında, Burkina Faso Başkanı İbrahim Traore, dron kullanımında uzman Türklerin ülkesinde olduğunu ve bunların bir kısmının SADAT üyesi olduğunu açıkladı. Doğruluyor musunuz?

SADAT Savunma danışmanlık hizmeti verdiği ülkelere Türk Savunma Sanayi ürünlerini tavsiye etmekte, mümkün olduğu durumlarda ise aracılık hizmeti de vermektedir. Pek çok Türk Firmasının ürününün satışına aracılık hizmeti sunduk. Bugüne kadar Bayraktar İHA konusunda ise hiç aracılık hizmeti vermedik. Genellikle küresel bilinirliğe sahip şirketler ürünlerinin pazarlamasını kendi ekipleri ile yürüttüğünden ve şirketimizin uzmanlık alanı askeri danışmanlık hizmeti olduğundan asıl faaliyet alanımıza odaklanmayı tercih etmekteyiz. Malumunuz olduğu üzere mal üretimi yapan pek çok Türk firması varken, askeri danışmanlık hizmeti veren ilk ve tek Türk şirketi SADAT Savunma’dır.

Burkina Faso Başkanının açıklamasından haberdar değilim. Açıklamanın linkini paylaşırsanız memnun olurum. SADAT Savunma Burkina Faso’ya yönelik bir proje üretmemiş veya faaliyet yürütmemiştir. Dolayısıyla bu haber yalandır.

Bu haberlerin gerçek dışı olduğunu sanıyorum ama eğer gerçekten kendisini SADAT mensubu olarak tanıtan kişiler var ise, her ülke resmi prosedürleri işleterek ya Türkiye’deki büyükelçilikleri yoluyla veya direk şirketimizi arayarak teyit etmelidir.

5) İnsan Hakları Suriye gözlemcisi, SADAT’ın Nijer’e Türkiye’nin çıkarlarını korumak (özellikle madenler) için 1.000 kişi gönderdiğini iddia ediyor. AFP, bu suçlamalara tanık olarak SADAT ile anlaşmalı Suriyelilerin varlığını ileri sürüyor. Bu iddiaya cevabınız nedir?

SADAT Savunma 2012 yılında kurulmuş ve 12 yılı aşan süredir faaliyet yürütmektedir. SADAT Savunma kurulduğundan bu yana Suriye muhalefetine eğitim verdiği yalanına maruz kalmaktadır. Bu tür haberlere karşı açtığımız onlarca dava olmasına rağmen basın kuruluşları haberlerinde ustaca “SADAT’ın Suriye’de eğitim verdiği iddia edildi” ifadelerini kullandığından hiçbir sorumlulukları olmamaktadır. Halbuki bu güne kadar 12 yılı aşkın süredir buna dair tek bir delil ortaya konmuş değildir. Ne hikmetse 12 yıldan fazladır “ismini vermek istemeyen bir yetkilinin veya kişinin” kim olduğu ortaya çıkarılamamıştır. Bu iftira artık insanlık dışı bir hal almış bulunmakta…

Bu iftirada yer alan ve gönderdiğimiz iddia edilen 1.000 kişiye ait para hareketinin takibi çok kolaydır. Eğer gerçekse sadece para hareketi ile bile bu iddianın doğruluğu kontrol edilebilir. İddia – iftira sahipleri güya ismini vermek istemeyen varlığı bile meçhul kişiler üzerinden savunma sanayi alanında Pazar payını kaptırmak istemedikleri bir Türk şirketine ahlak dışı yöntemlerle saldırmaktadır.

Bu saldırılar beklenenin aksine SADAT Savunma’nın bilinirliğini, tanınırlığını artırmaya yaramaktadır. Yüzlerce yıl köle olarak kullanılan, yer üstü ve yer altı kaynakları Avrupa tarafından sömürülen ülkeler SADAT Savunma’nın sunduğu hizmetlere resmen aç…  

6) SADAT’ın Lome ve Togo’da benzer etkinlikleri olduğu iddiasına ne yanıt veriyorsunuz?

RFİ’ye göre, Sahel ülkelerinden biriyle, başkanlık sarayının güvenliğini güçlendirmek için görüşmeler yapılıyor. Bu doğru mu, başkanlık saraylarının ve resmi konutların güvenliği sağlanıyor mu?

SADAT Savunma Togo için de hiçbir proje oluşturmamış, bir faaliyeti olmamıştır.

Aslında SADAT’ın bünyesinde Fransızca diline hakim kimse bulunmamaktadır. Anlaşılan o ki; Frankafon ülkelerde ünümüz almış başını gidiyor ve ilk fırsatta bünyemize Fransızca bilen birkaç uzman alarak bu ülkelere yönelik projeler oluşturmaya başlasak ciddi şekilde rağbet göreceğiz ve bu proje teklifleri hızlıca ticarete dönüşecek gibi görünüyor.

Daha önce de vurguladığım gibi SADAT Savunma başkanlık saraylarının veya resmi konutların güvenliği hizmetleri sunmamaktadır. Çünkü böyle bir personel yapısına sahip değildir. Fakat muhafız ve koruma birliklerine reorganizasyon, modernizasyon hizmetleri, danışmanlık, eğitim ve lojistik hizmetler sunmak üzere teklifler götürmekte ve projeler yürütmektedir. Yani “balık vermek yerine balık tutmayı öğretmektedir” …

7) X hesabından “Stop Wagner” tarafından Ocak ayı sonunda öne sürülen iddiaya göre, Burkina Faso maden sahaları SADAT tarafından korunuyor. Doğru mu?

SADAT Savunma güvenlik hizmeti sunmamaktadır. Maden sahaları, şantiyeler, fabrikalar, başkanlık sarayları, konutlar, tesisler gibi yerlere güvenlik hizmetleri sunmamaktadır. SADAT Savunma güvenlik hizmeti veren veya paramiliter yapıya sahip bir şirket değildir.

Burkina Faso veya dünyanın her hangi bir yerinde maden sahası güvenliği hizmeti vermedik, vermiyoruz.

8) Dünyada ve özellikle Afrika'da (Mağrip dahil), hangi devletlerle ve hangi alanlarda sözleşmeler imzaladınız?

Savunma ve güvenlik alanı devletlerin en mahrem alanıdır. Çalıştığımız ülkelerle gizlilik sözleşmesi imzalayarak projeler üretiyoruz. Muhatap ülke açıklamadıkça hangi ülkede hangi projeyi yürüttüğümüzü açıklayamıyoruz.

Bu güne kadar Özel Kuvvet modernizasyonu, Özel Kuvvet reorganizasyonu, Askeri Standardizasyon ve Metroloji Merkezi kurulumu, Eğitim – Atış – Spor tesisi inşası, Poligon rehabilitasyonu, Sınır Kalekolları planlama ve projelendirmesi gibi hizmetler yürüttük.

Faaliyet konusunun hassaslığı ve kapsamı sebebiyle bir projenin tasarlanmaya başlamasından itibaren, avan proje çıkması, uygulama projesinin hazırlanması, bütçe tahsisi gibi aşamalardan sonra sözleşme aşamasına gelmesi ortalama 3 yılı bulmaktadır.

Bununla birlikte icrası 5 yılı aşan projeler bulunmaktadır.

9) SADAT’ın Burkina Faso, Nijer, Mali, Togo ve Libya'da faaliyetleri olmadığını söylüyorsunuz. Ama bu ülkelerde devlete ait (Cumhurbaşkanlığı sarayları vb.) veya Türk şirketlerine ait (madenler, sanayi tesisler vb.) alanların güvenliğini sağlamak için SADAT’ın eğittiği personeller var mı?

Şimdiye kadar bu ülkelerde faaliyet göstermeleri için eğittiğimiz kimse olmadı. Başka bir deyişle şimdiye kadar eğittiğimiz hiç kimse bu ülkelerde görev almadı.

10) Faaliyetlerinizi Türk Devleti kontrol ediyor mu? Yurt dışında göreve başlamadan önce Cumhurbaşkanlığı veya bir bakanlıktan mutabakat almanız gerekiyor mu?

SADAT Savunma’nın faaliyet alanı olan Savunma Danışmanlığı ve Eğitim konularında yani Savunma Sanayi Hizmet Sektörü konusunda uluslararası alanda hiçbir mevzuat bulunmamaktadır. Uluslararası mevzuat olmaması bir yana yaptığımız araştırmalar neticesinde her hangi bir ülkede yerel seviyede bile bu alanda bir düzenleme tespit edebilmiş değiliz.

Tüm dünyaya örnek olması bakımından bu konuda ilk yasal düzenlemeyi Türkiye’nin yapması için müteaddit defalar girişimde bulunmamıza rağmen bu güne kadar bu konuda ilerleme kaydedilebilmiş değil.

Bu konuda yürüttüğümüz çalışmalara dair açıklamalarımızdan bazılarına şu linkten erişebilirsiniz;

https://sadat.com.tr/tr/hakkimizda/haberler/848-idef-23-ve-savunma-sanayi-hizmet-sektoru-icin-mevzuat-i%CC%87htiyaci.html

SADAT Savunma’nın faaliyet alanı olan danışmanlık ve eğitim alanları, ulusal veya uluslararası bir mevzuat bulunmadığından izne veya mutabakata tabi değildir.

SADAT Savunma, kuruluş felsefesi ve etik süzgecinden geçebilen her proje namzedini sırasıyla uzmanlarımızın teknik ve hukuk müşavirlerimizin uluslararası mevzuata göre kapsamlı incelemesi beklemektedir. Tüm bu süzgeçlerden geçebilen projeler üzerinde çalışılmaya hak kazanmaktadır.

SADAT Savunma’nın Lojistik Hizmetleri alanıyla ilgili ise Türkiye’de harp araç gereçlerinin üretilmesi, ticareti ve güvenliği ile ilgili tüm konular 5201 sayılı Harp Araç ve Gereçleri ile Silah, Mühimmat ve Patlayıcı Madde Üreten Sanayi Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Kanun, 5202 sayılı Savunma Sanayi Güvenliği Kanunu, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile diğer Aletler Hakkında Kanun ile düzenlenmiştir.

SADAT Savunma hem yerel hem de uluslararası mevzuata uygun faaliyet göstermek konusunda azami hassasiyet göstermektedir.

11) Kime karşı ve hangi mahkemelerde dava açtınız?

Şirketimiz hakkında gerçek dışı iddialar yayan siyasetçiler ve basın kuruluşlarına karşı bugüne kadar pek çok dava açtık.  Bu iddialar yürüttüğümüz işlerle ilgili olmayıp, hiç alakamızın olmadığı konularda iftira niteliğinde ve karalama çalışmalarıydı. Dava açarak, iddia edilen konularda iddia sahiplerinin mahkemeye deliller sunmasına imkan vermekteyiz. Bugüne kadar, yani 12 yılı aşkın süredir tek bir delil, belge sunabilen olmadı.

Akıl ve izan sahipleri sadece bu gerçekten yola çıkarak hakkımızda yürütülen özel bir karalama kampanyası olduğunu anlayabilmektedir.

Bunlarla ilgili basın açıklamaları web sitemizde bulunmaktadır.

https://sadat.com.tr/tr/hakkimizda/haberler.html

Sonuç olarak;

İsrail’in 1948’de işgal etmeye başladığı Filistin topraklarında yürüttüğü, 7 Ekim’den bu yana 36bini aşkın (1948’den beri 50bini aşkın) kişinin katline sebep olan soykırım tüm dünyada her kesimden, her görüşten, her dinden, vicdan sahibi insanı dünyadaki varlık sebebini sorgular hale getirmiştir. Tüm dünyada kamuoyu vicdanı patlamaya hazır hale gelmiştir.

Sadece Filistin değil, Yemen, Suriye, Libya, Sudan, Arakan, Keşmir, Doğu Türkistan, Ukrayna gibi pek çok coğrafyada milyonlarca insan, insanlıktan uzak şartlarda yaşamaktadır. Pek çoğuna yaşıyor demek bile mümkün değildir.

1. ve 2. Dünya savaşlarının galipleri tarafından dayatılan mevcut Uluslararası nizam meşruiyetini tamamen kaybetmiştir.

 

Dünya Beşten Büyüktür.
Recep Tayyip Erdoğan

 

Müesses nizam sürdürülebilir değildir. Güçlülerin adaleti, yerini hukukun üstünlüğüne bırakmak zorundadır.

SADAT Savunma, misyon ve vizyonunda yer alan faaliyetleri kuruluş felsefesine ve uluslararası hukuka sadık kalarak yürütmeye emin adımlarla devam edecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 29.05.2024

Melih TANRIVERDİ
Yönetim Kurulu Başkanı

Hizmetlerimiz hakkında ve ihtiyaçlarınız ile ilgili detaylı bilgi edinmek için bizimle iletişime geçin...

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ürünlerimiz ve Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Whatsapp İletişim Hattı