Matteo Giusti - L'Espresso Röportajı

Mayıs ayında şirketimizle ilgili Fransız haber ajanslarında çıkan gerçek dışı haberler üzerine pek çok dergi, gazete ve ajans ile röportaj yaptık. L'Espresso'dan Matteo Giusti'nin sorularına verdiğimiz cevaplar aşağıda yer almaktadır.


Sayın Matteo Giusti

L'Espresso

Şirketimize gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim. Sormuş olduğunuz sorulara mümkün olduğunca kapsamlı cevap vermeğe gayret ettim. Lütfen gerek gördüğünüzde daha fazlasını da sormaktan çekinmeyiniz.

Şirketimizle ilgili pek çok haber yapılmakla birlikte bunların %90’ı bizimle irtibata geçilmeden ve konunun gerçeği araştırılmadan yapılmaktadır. Dolayısıyla bu tür haberler tümüyle gerçek dışı iddialar içermektedir. Bu sebeple şimdiye kadar bazı Fransız haber ajanslarının gerçekliğini sorgulamadan yaptıkları haberlere nazaran sizin gerçek bir gazeteci davranışı sergilemenizi ayrıca takdire şayan bulduğumu vurgulamak istiyorum.

Sorularınıza geçersek;

1) SADAT ne zaman ve hangi amaçlarla doğdu?

SADAT Savunma, silahlı kuvvetler ve güvenlik güçlerine; savunma ve güvenlik alanında; danışmanlık, eğitim ve lojistik hizmetler sunmak üzere 2012 yılında Emekli General Adnan TANRIVERDİ tarafından kurulmuş; Türk Ticaret Kanununa göre Anonim Şirket statüsünde ticari bir oluşumdur.

Adnan Tanrıverdi 2016 yılında Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı ve Güvenlik ve Dış Politikalar Kurul üyeliğine atandığı için şirketin yönetiminden istifa ederek ayrılmıştır.

Bu cümledeki bazı konuları açıklamakta fayda görüyorum. Çünkü SADAT Savunma etik değerleri olan ve kuruluş felsefesine sadık kalarak faaliyet gösteren, misyon ve vizyon sahibi bir şirkettir.

A) SADAT Savunma devletlerin silahlı kuvvetleri ve güvenlik güçlerine hizmet sunmaktadır.

Terör örgütleri, paramiliter örgütler, şirketler ve (emekli asker veya güvenlik görevlisi bile olsa) bireyler gibi devlet dışı aktörlere kesinlikle hizmet vermez.

SADAT Savunma paramiliter bir örgüt değildir. Silahlı bir gücü yoktur. SADAT Savunma özel güvenlik şirketi de değildir. Silahlı kuvvetler ve/veya güvenlik güçlerinin görevlerini direk veya endirekt olarak yüklenmez. Ülke savunması veya mekan güvenliği hizmetleri sunmaz. Yani silahlı kuvvetler veya güvenlik güçlerinin asli görevleri konularında ana veya alt yüklenici olarak faaliyet göstermez.

B) SADAT’ın misyonu ve vizyonunu doğru anlayabilmek için öncelikle SADAT’ın kuruluş felsefesinin anlaşılması gerekmektedir. Lütfen aşağıda linki bulunan kuruluş felsefemizi tamamıyla inceleyiniz. Kuruluş felsefesi anlaşılamadığında konu bağlamından tamamen kopmaktadır.

https://sadat.com.tr/en/about-us/why-sadat-inc-international-defense-consulting.html

SADAT Savunma hizmeti ön planda tutan bir Ticari Şirket olarak dostlarımızın Savunma sorunlarını çözmeye taliptir.

Adnan Tanrıverdi

Emekli General

 

SADAT Savunma’nın misyonu Uluslararası alanda Silahlı Kuvvetlerin ve İç Güvenlik Güçlerinin organizasyonu amacıyla, stratejik danışmanlık, özel savunma ve güvenlik eğitimleri ile lojistik alanlarında hizmet vererek, İslam Ülkeleri arasında savunma ve savunma sanayi işbirliği ortamı oluşturmak ve İslam Dünyasının kendine yeterli bir askeri güç olarak da Dünya Süper Güçleri arasındaki hak ettiği yeri almasına yardımcı olmaktır.

C) SADAT Savunma stratejik danışmanlık, özel eğitimler ve lojistik hizmetler sunmaktadır.

Örnek verirsek SADAT Savunma bir ülkenin Özel Kuvvetlerini sıfırdan kurabilir. Bu çalışmanın planlama ve yapılandırma aşaması danışmanlık hizmetine, kadroların ve eğiticilerin eğitimleri eğitim hizmetine, kışlalarının planlanması, projelendirilmesi, inşa edilmesi faaliyetleri de lojistik hizmetler kapsamına girmektedir.

Diğer bir örnek ise; SADAT Savunma talep eden ülkelere Askeri Standardizasyon ve Metroloji Merkezleri kurmaktadır. Bu merkezin organizasyon şemasının ülkeye uygun tasarlanması, görev tanımlarının hazırlanması, kadroların yeterliliklerinin belirlenmesi vb danışmanlık hizmeti, kadroların eğitilmesi eğitim hizmeti, merkezin bilişim sistemi, yazılımları, donanımlarının tedarik edilmesi lojistik hizmetler kapsamına girmektedir.

Hakeza, SADAT Savunma Entegre Sınır Güvenliği Çözümleri üretmektedir. Bu çözüm paketimizde; ülke sınırlarındaki tehditlerin analiz edilmesi, planlama, projelendirme gibi konular danışmanlık hizmetimiz kapsamına, sınır güvenliği için sınırlar boyunca kalekolların inşası, gözetleme, erken uyarı sistemleri, komuta kontrol sistemleri, silah sistemleri ile donatılması konuları lojistik hizmetlerimiz kapsamına, sınır güvenliğinde görev alan ülke personellerinin eğitimlerinin yapılması eğitim hizmetlerimiz kapsamına girmektedir.

D) SADAT Savunma verdiği hizmetlerle barış ortamını garanti altına almayı, ülkelerin savunma kapasitelerini ve caydırıcı gücünü artırmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda SADAT Savunma ülkelere mevcut savunma ve güvenlik kapasitesini etkin kullanma, eksiklerini tamamlayacak projeler üretme, barışı koruma ve çatışmayı önleyici caydırıcı kuvvete sahip olma konularında stratejik danışmanlık hizmetleri sunar. Çatışma bölgelerine şimdiye kadar hiç hizmet vermemiştir.

Suriye, Libya, Azerbaycan, Burkina Faso, Nijer, Mali’de hiçbir faaliyeti bulunmamaktadır. Sadece 2012 – 2013 yıllarında Libya için askeri spor okulu projesi sunmuş, Libya krizi başlayınca sözleşme imzalayamadan çekilmek zorunda kalmıştır. Diğer 5 ülkede ise şimdiye kadar hiçbir faaliyetimiz olmamıştır.

E) SADAT Savunma,

Bir kişiye iyilik yapmak istiyorsan ona balık verme balık tutmayı öğret. Konfüçyüs

sözünün muktezasına uygun hareket etmeyi tercih etmektedir.

Güncel konu üzerinden değerlendirirsek, SADAT Savunma özel güvenlik hizmeti vermez veya özel güvenlik organizasyonu yapmaz. SADAT Savunma talep olması halinde ülkelerin ordu ve/veya polislerine özel eğitimler sunarak, ülkenin kendi öz savunma kapasitesini artırmasına destek verir.

Ayrıca SADAT, vekil güç kullanımının istikrarı bozup terör ortamı oluşturacağını düşünmektedir.

2) Kafkasya'dan Afrika'ya kadar farklı ülkelerde faaliyet gösteriyorsunuz. Türk hükümetiyle mi çalışıyorsunuz?

Şirketimiz Savunma ve Havacılık Sanayi Hizmet Sektöründe faaliyet göstermektedir. Ticari faaliyet yürüten tüm şirketler gibi dünyanın her köşesinde ticaret yapmamız son derece doğaldır. Hatta Kafkasya’dan Afrika’ya değil, Güneydoğu Asya’dan, Afrika ve Avrupa’ya kadar hizmet satışı yapmaya çalıştığımız ülkeler bulunmaktadır. Orta vadede Güney Amerika pazarını da hedeflemekteyiz. Fakat Şirketimiz Türk Hükümetine veya Savunma ve Güvenlik kurumlarına (bizim hizmetlerimize ihtiyaç duymayacak kadar iyi olduklarından) hizmet satmayı hedeflememektedir. Dolayısıyla şimdiye kadar Türk Hükümetine hiçbir surette hizmet satışımız olmadı.

Öte yandan şirketimizden hizmet satın almaya ihtiyaç duymayan Türk Hükümeti şirketimizin faaliyetlerini destekliyor mu sorusunu da sormalıyız! SADAT Savunma kurulduğu yıllarda uluslararası literatürü taradığımızda çeşitli raporlarda geçtiği kadarıyla savunma ve havacılık sanayi hizmet sektöründe faaliyet gösteren (Türkiye’de bu sektörde hiç şirket bulunmazken) çeşitli ülkelere ait 70 civarında şirket bulunuyordu. Aradan geçen 12 yılı aşkın süre sonunda SADAT, küresel çapta savunma ve havacılık sanayi hizmet sektöründe faaliyet gösteren tek Türk şirketi olmaya devam ediyor ama farklı ülkelere ait şirket sayısının 150 civarına ulaştığı raporlanıyor. Yani tüm dünyada sektörde faaliyet gösteren aktör sayısı ikiye katlanmış durumda. Sanırım Türk Hükümeti konuya gereken önemi vermediğinden sektörün ticari faaliyetlerini kolaylaştıracak destekler sunmadığı için yatırımcılar yeni şirketler kurmayı ticari açıdan rantabl bulmuyorlar. Savunma ve Havacılık Sanayi Hizmet Sektörünün küresel büyüklüğü yıllık 200 milyar doları aşmış durumdadır. Türk hükümeti savunma ve havacılık sanayi ürünleri üretimi konusunda verdiği desteklerle son 10 yılda ciddi atılım yapmış olmasına rağmen, hizmet sektörünün önemini halen kavrayabilmiş olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla Türkiye küresel Savunma ve Havacılık Sanayi Hizmet Sektörü pastasından hak ettiği payı almaktan çok uzakta kalıyor.

3) Afrika kıtasından bahsediyoruz. Afrika'da birçok güç çalışıyor ve Türkiye uzun yıllardan beri bunun önemini anlamış durumda. Şu anda hangi ülkelerde faaliyet gösteriyorsunuz ve hangilerinde çalıştınız?

Savunma ve güvenlik konuları devletlerin en mahrem konularını oluşturuyor. Bu konularda hizmet sunarken gizlilik sözleşmeleri imzalayarak çalıştığımız için hangi ülkede hangi hizmet paketimizi sunduğumuzu paylaşamıyoruz. Ama gönül rahatlığıyla şunu söyleyebilirim; Nijer’de bugüne kadar hiçbir çalışmamız olmadı. Nijer’e hiç teklif sunmadık, Nijer’den hiçbir talep de almadık. Ekibimizde Fransızca’ya hakim kimse bulunmadığından Nijer konusunda bir girişimimiz olamadı. Ama 2025 yılı itibarı ile bu Sahil bölgesi pazarına adım atmak için önce web sitemiz ve tanıtım materyallerimize Fransızca sürümleri ekleyeceğiz. 2030 yılından önce Fransızca konuşulan ülkeler pazarına girmeyi hedefliyoruz.

4) SADAT Rus Wagner Grubundan farklı mı? Bağlantılarınız var mı? hiç birlikte çalıştınız mı? Yoksa rakip misiniz?

SADAT ile Wagner grubu çok ayrı kulvarlarda faaliyet gösteriyor. Hatta Şirketimiz Wagner’e benzetilmekten çok rahatsızlık duyuyor.

Müsaade ederseniz burada Savunma ve Havacılık Sanayi Hizmet Sektörü kavramını nasıl tanımladığımızdan bahsetmek isterim.

Savunma ve Havacılık Sanayi Hizmet Sektörü farklı uzmanlar tarafından farklı tasniflere tabi tutuluyor. Ben sektörün içinden biri olarak anlaşılır ve sade olması açısından farklı bir tasnif yapıyorum. Bu tasnif bizim konuya bakış açımızı tam olarak yansıtmaktadır. Sektörü 3’e ayırıyorum. Bu tasnifi yaparken sektörü tabakalara yani katmanlara ayırıyorum.

En alt katmanda paralı askerler var. Basından takip ettiğimiz kadarıyla her türlü kirli işleri de yapıyorlar.

Orta tabakada savaş ve çatışma bölgelerine lojistik hizmet sağlayan şirketler yer alıyor.

En üst tabakada ise barış ortamını garanti altına alacak, ülkelerin caydırıcı güç oluşturmasına katkı sağlayacak faaliyetler yürüten danışmanlık, eğitim ve lojistik hizmetler sunan şirketler yer alıyor. İşte SADAT Uluslararası Savunma Danışmanlık şirketi sektörün en üst katmanında beyaz bölgede faaliyet yürütmektedir. Yürüttüğü faaliyetlerle barışın korunmasını, hizmet alan ülkelerin terörist gruplar ve emperyalist güçler karşısında caydırıcı güce sahip olmasını sağlamayı hedeflemektedir. Dolayısıyla Wagner’le karıştırılmak şirketimiz açısından oldukça üzüntü verici. 

SONUÇ OLARAK;

Tekrar Şirketimizin kuruluş felsefesine geri dönersek;

İsrail’in 1948’de işgal etmeye başladığı Filistin topraklarında yürüttüğü, 7 Ekim’den bu yana 40bini aşkın (1948’den beri 60bini aşkın) kişinin katline sebep olan soykırım ve bugün tüm Ortadoğu’ya yayılmaya çalışılan yangın tüm dünyada her kesimden, her görüşten, her dinden, vicdan sahibi insanı dünyadaki varlık sebebini sorgular hale getirmiştir. Tüm dünyada kamuoyu vicdanı patlama noktasına gelmiştir.

Sadece Filistin değil, Yemen, Suriye, Libya, Sudan, Arakan, Keşmir, Doğu Türkistan, Ukrayna gibi pek çok coğrafyada milyonlarca insan, insanlıktan uzak şartlarda yaşamaktadır. Pek çoğuna yaşıyor demek bile mümkün değildir.

1. ve 2. Dünya savaşlarının galipleri tarafından dayatılan mevcut Uluslararası nizam meşruiyetini tamamen kaybetmiştir.

Dünya Beşten Büyüktür.

Recep Tayyip Erdoğan

Müesses nizam sürdürülebilir değildir. Güçlülerin adaleti, yerini hukukun üstünlüğüne bırakacaktır. Uluslararası sistem ivedilikle reforme edilmelidir.

SADAT Savunma, misyon ve vizyonunda yer alan faaliyetleri kuruluş felsefesine ve uluslararası hukuka sadık kalarak yürütmeye emin adımlarla devam edecektir.

Başta Ortadoğu olmak üzere Afrika ve Asya’ya çağrı yapıyoruz. Savunma ve güvenlik alanında özel kuvvetlerine, sınır güvenliğine ve askeri standardizasyon ve metroloji konularına yatırım yaparak kapasitelerini geliştirsinler. SADAT’ın bu konuda önemli çözüm paketleri var. Rekabetçi fiyatlarla hizmet sunmaya hazırız.

Saygılarımızla. 01.08.2024

Melih TANRIVERDİ

Yönetim Kurulu Başkanı

Hizmetlerimiz hakkında ve ihtiyaçlarınız ile ilgili detaylı bilgi edinmek için bizimle iletişime geçin...

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Similar Topics

Ürünlerimiz ve Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Whatsapp İletişim Hattı