Simon Marks - Bloomberg Röportajı

Mayıs ayında şirketimizle ilgili Fransız haber ajanslarında çıkan gerçek dışı haberler üzerine pek çok dergi, gazete ve ajans ile röportaj yaptık. Bloomberg'den Simon Marks'ın sorularına verdiğimiz cevaplar aşağıda yer almaktadır.


Sayın Simon Marks

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bloomberg / Newsroom

Şirketimize gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim. Sormuş olduğunuz sorulara kapsamlı cevap vermeye gayret sarf edeceğim. Lütfen gerek gördüğünüzde daha fazlasını da sormaktan çekinmeyiniz.

Şirketimizle ilgili pek çok haber yapılmakla birlikte bunların %90’ı bizimle irtibata geçilmeden ve konunun gerçeği araştırılmadan yapılmaktadır. Dolayısıyla bu tür haberler tümüyle gerçek dışı iddialar içermektedir. Bu sebeple şimdiye kadar diğer Fransız haber ajanslarının gerçekliğini sorgulamadan yaptıkları haberlere nazaran sizin gerçek bir gazeteci davranışı sergilemenizi ayrıca takdire şayan bulduğumu vurgulamak istiyorum.

Öncelikle SADAT’ın faaliyet alanı ve SADAT hakkındaki gerçekler ile ilgili bilgi vermek isterim;

SADAT Savunma, silahlı kuvvetler ve güvenlik güçlerine; savunma ve güvenlik alanında; danışmanlık, eğitim ve lojistik hizmetler sunmak üzere 2012 yılında Emekli General Adnan TANRIVERDİ tarafından kurulmuş; Türk Ticaret Kanununa göre Anonim Şirket statüsünde ticari bir oluşumdur.

Adnan Tanrıverdi 2016 yılında Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı ve Güvenlik ve Dış Politikalar Kurul üyeliğine atandığı için şirketin yönetiminden istifa ederek ayrılmıştır.

Bu cümledeki bazı konuları açıklamakta fayda görüyorum. Çünkü SADAT Savunma etik değerleri olan ve kuruluş felsefesine sadık kalarak faaliyet gösteren, misyon ve vizyon sahibi bir şirkettir.

1) SADAT Savunma devletlerin silahlı kuvvetleri ve güvenlik güçlerine hizmet sunmaktadır.

Terör örgütleri, paramiliter örgütler, şirketler ve (emekli asker veya güvenlik görevlisi bile olsa) bireyler gibi devlet dışı aktörlere kesinlikle hizmet vermez.

SADAT Savunma paramiliter bir örgüt değildir. Silahlı bir gücü yoktur. Silahlı kuvvetler ve/veya güvenlik güçlerinin görevlerini direk veya endirekt olarak yüklenmez. Ülke savunması veya mekan güvenliği hizmetleri sunmaz. Yani silahlı kuvvetler veya güvenlik güçlerinin asli görevleri konularında ana veya alt yüklenici olarak faaliyet göstermez.

2) SADAT’ın misyonu ve vizyonunu doğru anlayabilmek için öncelikle SADAT’ın kuruluş felsefesinin anlaşılması gerekmektedir. Lütfen aşağıda linkleri bulunan kuruluş felsefemizi tamamıyla incelemeden sorularınızın cevaplarını okumaya devam etmeyiniz. Kuruluş felsefesi anlaşılamadığında konu bağlamından tamamen kopmaktadır.

https://sadat.com.tr/en/about-us/why-sadat-inc-international-defense-consulting.html

SADAT Savunma hizmeti ön planda tutan bir Ticari Şirket olarak dostlarımızın Savunma sorunlarını çözmeye taliptir.

Adnan Tanrıverdi

Emekli General

SADAT Savunma’nın misyonu Uluslararası alanda Silahlı Kuvvetlerin ve İç Güvenlik Güçlerinin organizasyonu amacıyla, stratejik danışmanlık, özel savunma ve güvenlik eğitimleri ile lojistik alanlarında hizmet vererek, İslam Ülkeleri arasında savunma ve savunma sanayi işbirliği ortamı oluşturmak ve İslam Dünyasının kendine yeterli bir askeri güç olarak da Dünya Süper Güçleri arasındaki hak ettiği yeri almasına yardımcı olmaktır.

3) SADAT Savunma stratejik danışmanlık, özel eğitimler ve lojistik hizmetler sunmaktadır.

Örnek verirsek SADAT Savunma bir ülkenin Özel Kuvvetlerini sıfırdan kurabilir. Bu çalışmanın planlama ve yapılandırma aşaması danışmanlık hizmetine, kadroların ve eğiticilerin eğitimleri eğitim hizmetine, kışlalarının planlanması, projelendirilmesi, inşa edilmesi faaliyetleri de lojistik hizmetler kapsamına girmektedir.

Diğer bir örnek ise; SADAT Savunma talep eden ülkelere Askeri Standardizasyon ve Metroloji Merkezleri kurmaktadır. Bu merkezin organizasyon şemasının ülkeye uygun tasarlanması, görev tanımlarının hazırlanması, kadroların yeterliliklerinin belirlenmesi vb danışmanlık hizmeti, kadroların eğitilmesi eğitim hizmeti, merkezin bilişim sistemi, yazılımları, donanımlarının tedarik edilmesi lojistik hizmetler kapsamına girmektedir.

Hakeza, SADAT Savunma Entegre Sınır Güvenliği Çözümleri üretmektedir. Bu çözüm paketimizde; ülke sınırlarındaki tehditlerin analiz edilmesi, planlama, projelendirme gibi konular danışmanlık hizmetimiz kapsamına, sınır güvenliği için sınırlar boyunca kalekolların inşası, gözetleme, erken uyarı sistemleri, komuta kontrol sistemleri, silah sistemleri ile donatılması konuları lojistik hizmetlerimiz kapsamına, sınır güvenliğinde görev alan ülke personellerinin eğitimlerinin yapılması eğitim hizmetlerimiz kapsamına girmektedir.

4) SADAT Savunma verdiği hizmetlerle barış ortamını garanti altına almayı, ülkelerin savunma kapasitelerini ve caydırıcı gücünü artırmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda SADAT Savunma ülkelere mevcut savunma ve güvenlik kapasitesini etkin kullanma, eksiklerini tamamlayacak projeler üretme, barışı koruma ve çatışmayı önleyici caydırıcı kuvvete sahip olma konularında stratejik danışmanlık hizmetleri sunar. Çatışma bölgelerine şimdiye kadar hiç hizmet vermemiştir.

Suriye, Libya, Azerbaycan, Burkina Faso, Nijer, Mali’de hiçbir faaliyeti bulunmamaktadır. Sadece 2012 – 2013 yıllarında Libya için askeri spor okulu projesi sunmuş, Libya krizi başlayınca sözleşme imzalayamadan çekilmek zorunda kalmıştır. Diğer 5 ülkede şimdiye kadar hiçbir faaliyetimiz olmadı.

5) SADAT Savunma,

Bir kişiye iyilik yapmak istiyorsan ona balık verme balık tutmayı öğret. Konfüçyüs

sözünün muktezasına uygun hareket etmeyi tercih etmektedir.

SORULARINIZA GEÇERSEK;

1) There is a trend in Africa of states ditching traditional UN peacekeeping missions and instead hiring military contractors and advisors. Why do you think this is? Is there something that private companies offer that the multilateral structures the UN supports does not?

Sorunuzda SADAT’ı paramiliter bir oluşum olduğu varsayımı ile sorulmuş izlenimi edindiğim için öncelikle bu konuya açıklık getirmek isterim.

Savunma Sanayi Hizmet Sektörü farklı uzmanlar tarafından farklı tasniflere tabi tutuluyor. Ben sektörün içinden biri olarak anlaşılır ve sade olması açısından farklı bir tasnif yapıyorum. Bu tasnif bizim konuya bakış açımızı tam olarak yansıtmaktadır. Sektörü 3’e ayırıyorum. Bu tasnifi yaparken sektörü tabakalara – katmanlara ayırıyorum.

En alt katmanda paralı askerler var. Basından takip ettiğimiz kadarıyla her türlü kirli işleri de yapıyorlar.

Orta tabakada savaş ve çatışma bölgelerine lojistik hizmet sağlayan şirketler yer alıyor.

En üst tabakada ise barış ortamını garanti altına alacak, caydırıcı güç oluşturmaya katkı sağlayacak faaliyetler yürüten danışmanlık, eğitim ve lojistik hizmetler sunan şirketler yer alıyor. İşte SADAT Uluslararası Savunma Danışmanlık şirketi sektörün en üst katmanında beyaz bölgede faaliyet yürütmektedir.

Bu zorunlu açıklama sonrası; BM barışı koruma misyonu ve hatta diğer tüm kurumları ile çok önemli görevler yükleniyor. BM’nin küresel adaleti sağlama, barışı koruma gibi görevleri dünyayı tüm insanlık için eşit haklarla yaşanabilir bir yer yapmayı hedefliyor. BM’nin görevlerinin detaylarına daha fazla girmeyeceğim ama özetle BM vazgeçilemez, olmazsa olmaz bir kurumdur.

BM’nin barışı koruma görevini askeri yüklenicilerin doldurabilmesi mümkün ve doğru bir yol değildir. Eğer bugün Afrika başta olmak üzere bazı bölgelerde gerçekten devletler BM’ye başvurmak yerine güvenliklerini askeri yüklenicilere havale ediyorlar ise bu kökten hatalı bir karar olur.

BM’nin işleyişini, misyonlarını yerine getirmekte yetersiz kaldığını, BM Güvenlik Kurulunun oluşumunun kabul edilebilirliğini eleştirebilirsiniz. Nitekim bunları aklı selim sahibi herkes eleştirmekte ve çözüm önerileri getirmektedir.

Bosna Hersek’te BM kontrolünde yaşanan Müslüman kıyımı halen vicdanları kanatmaya devam ediyor. Afganistan’da yaşananlar BM’nin beceriksizlik karnesine yazılmayacak da ne yapılacak? Örnekleri çoğaltmak mümkün. Uluslararası topluma düşen vazife BM’yi yapısal, işleyişsel reformlara tabi tutmaktır.

BM yapısal problemlere ve işleyişte çok ciddi sorunlara sahip olduğu için ülkeler çözemediği savunma ve güvenlik sorunlarını askeri yüklenicilere götürmekten başka çare bulamıyor ise sorundan nemalanan ülkelerin hangileri olduğuna bakmak lazım. Paramiliter grupların mensup oldukları ülkelere bakılırsa aslında bu ülkelerin BMGK üyesi ülkeler olduğu görülmektedir. Uluslararası toplumda çözüm yollarını tıkayıp sorunu büyütüp kaşıyarak küresel hakimiyetlerini pekiştirmeye çalıştıkları açıktır.

1946’ya kadar Filistin isimli bir devlet vardı. Bugün ise sadece Gazze ve Batı Şeria var. 75 yıl boyunca bir ülkenin yok edilişine seyirci kalıp bugün kalan son bir avuç toprakta yaşam savaşı veren bir avuç Müslümanın akan kanına alkış tutanlar hukukun ve adaletin katilleridir.

Sonuç olarak BM’den ümidini kesen ülkelerin savunma ve güvenliklerini askeri yüklenicilere havale etmeleri kökten yanlış bir yöntemdir. SADAT bu ülkelere başka bir çözüm yolu önermektedir. Ülkeler barış ortamını garanti altına almak ve caydırıcı güce sahip olabilmek için kendi öz silahlı kuvvetleri ve polislerini uluslararası standartların da üzerinde organize etmeli, donatmalı ve eğitimlerini eksiksiz yaptırmalıdır. SADAT Çinli bilge Konfüçyüs’ün söylediği gibi “iyilik yapmak için balık vermek yerine balık tutmayı öğretmeyi” tercih etmektedir. Yani güvenliği sağlama işini yüklenmek yerine güvenlik problemi yaşamadan önce savunma ve güvenlik güçlerini doğru teşkil ettirmek için stratejik danışmanlık hizmetlerimizden, insan kaynaklarını doğru kullanabilmek için özel askeri eğitimlerimizden faydalanmalarını öneriyoruz.

Bu kapsamda anahtar teslim çözüm paketlerimiz var;

  • Anahtar Teslim Özel Kuvvetler Çözüm Paketimiz
  • Entegre Sınır Güvenliği Çözüm Paketimiz (Kalekol ve Elektronik Güvenlik Sistemleri)
  • Askeri Standardizasyon ve Metroloji Merkezi Çözüm Paketimiz

Görüldüğü üzere SADAT’ın çalışmaları ülkeleri bağımlı hale getirmeyi değil, hizmet verdiği ülkelerin kurumsal kapasitelerini artırarak tam bağımsızlık yolunda güçlenmelerini sağlamayı amaçlamaktadır.

İhtiyaç varsa SADAT hazır

Afrika güvenlik sorunlarına BM’de çözüm bulamıyorsa yağmurdan kaçarken doluya tutulmamak için SADAT’ı tercih etmeliler. Bizi davet etsinler hizmet kapasitemizi anlatalım. İddiamız SADAT’tan alacakları danışmanlık ve eğitim hizmetlerini fiyat/performans dengesi göz önünde bulundurulduğunda daha uygun fiyatlarla başka şirketlerden alamazlar. Çözüm, güvenliği silahlı çetelere teslim etmek değil, kendi öz varlıklarını geliştirmekten geçmektedir. SADAT bunun için var.

2) What presence does SADAT have on the African continent in terms of its strategic consultancy, special military training and logistics services?

SADAT sadece Afrika kıtasına değil tüm ülkelere kendi öz askeri kapasitelerini caydırıcı güç haline getirebilecek ve barış ortamını garanti altına alacak bir dizi çalışma yürütmeyi öneriyor. Bu kapsamda hızlıca atılacak adımları ve çok daha fazlasını anahtar teslim çözüm paketleri halinde sunuyor. Daha güvenli ve adil bir dünya mümkün…

Bu kapsamda hangi ülkelere hangi çözüm paketlerimizi ulaştırdığımız konusu gizlilik dereceli konulardır. Biz hangi işleri yaptığımızı ve hangi işleri yapmadığımızı açıklıkla beyan ediyoruz. Fakat daha fazla detay güvenliğin doğasına aykırı…

3) What sort of an opportunity do governments in Africa represent for your company?

Sömürge ülkeleri yüzyıllarca üretimin iki ana girdisi olan insan gücünü kölelik sistemi ile ve yerüstü ve yeraltı kaynaklarını çalarak sanayi, teknoloji, dijital vb devrimleri yaptıktan sonra Afrika’dan tası tarağı toplayıp ayrılırken geride kurumsal yapıları oluşmamış adı olan ama içi boş enkazlar bıraktı. Türkiye Afrika açılımı ile eşitlik ve insani yaklaşımlarla gidiyor. SADAT ta sömürmek için değil paylaşmak için Afrika’da yer alıyor. 

SONUÇ OLARAK;

İsrail’in 1948’de işgal etmeye başladığı Filistin topraklarında yürüttüğü, 7 Ekim’den bu yana 36bini aşkın (1948’den beri 50bini aşkın) kişinin katline sebep olan soykırım tüm dünyada her kesimden, her görüşten, her dinden, vicdan sahibi insanı dünyadaki varlık sebebini sorgular hale getirmiştir. Tüm dünyada kamuoyu vicdanı patlama noktasına gelmiştir.

Sadece Filistin değil, Yemen, Suriye, Libya, Sudan, Arakan, Keşmir, Doğu Türkistan, Ukrayna gibi pek çok coğrafyada milyonlarca insan, insanlıktan uzak şartlarda yaşamaktadır. Pek çoğuna yaşıyor demek bile mümkün değildir.

1. ve 2. Dünya savaşlarının galipleri tarafından dayatılan mevcut Uluslararası nizam meşruiyetini tamamen kaybetmiştir.

Dünya Beşten Büyüktür.

Recep Tayyip Erdoğan

Müesses nizam sürdürülebilir değildir. Güçlülerin adaleti, yerini hukukun üstünlüğüne bırakacaktır. Uluslararası sistem ivedilikle reforme edilmelidir.

SADAT Savunma, misyon ve vizyonunda yer alan faaliyetleri kuruluş felsefesine ve uluslararası hukuka sadık kalarak yürütmeye emin adımlarla devam edecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 25.06.2024

Melih TANRIVERDİ

Yönetim Kurulu Başkanı

Hizmetlerimiz hakkında ve ihtiyaçlarınız ile ilgili detaylı bilgi edinmek için bizimle iletişime geçin...

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ürünlerimiz ve Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Whatsapp İletişim Hattı